Båten – Dagmar Los

Dagmar Los

Dagmar ble bygd av båtbygger Nils Eriksen i Narviken ved Søndeled (Risør) i 1900. Den 36 fot lange skøyta var byggenummer 47. Den var originalt bygd som losskøyte til los Martin Nilsen, Rauane ved Kragerø. I 1908 ble det installert motor, en Grei på 10 hk. Båten ble solgt til Flekkerøy loslag da Nilsen døde i 1912. Dagmar gikk på Flekkerøya som losskøyte til 1934. Etter dette overtok los Thor Christiansen den og brukte den til fiske til 1957. Videre gikk den til Gøteborg i 1959, da los Harald Palmqvist kjøpte henne. Palmqvist restaurerte henne og holdt henne etter svenske forbilder slik en svensk losbåt kunne ha vært på 1920-tallet. Denne innredningen er fortsatt om bord. Dagmar ble på 80-tallet(1982) kjøpt tilbake til Norge av Ingeborg og Sigurd Bjørnstad i Oslo.

Flere interessenter, blant annet Kristiansand Havnevesen, kjøpte henne hjem til Kristiansand i 1992. I dag eies og drives hun av Bragdøya kystlag. Dagmar los har fast båtplass på Bragdøya, der en egen Dagmargruppe i Bragdøya Kystlag har det daglige ansvaret for vedlikehold og drift av båten. Seilsesongen starter om våren så fort temperaturen tillater det og avsluttes med Vet seil seilasen i september. Det arrangeres dagsturer, helgeturer og lengre seiltokter som for eksempel til Danmark og langs Svenskekysten, og selvsagt også langs Sørlandskysten.

Vinteren 2003/2004 gjennomgikk Dagmar omfattende reparasjoner. Arbeidet ble gjort på Bragdøya av innleide båtbyggere, med kystlagsfolk som håndlangere. Forstevnen og deler av huden ble skiftet. Det gjenstår arbeid på dekket og på akterstevnen, en så gammel båt krever sitt – hele tiden.
Senhøstes 2005 gikk Dagmar inn på slippen på Bragdøya der båtbygger Håkon Danielsen hadde hovedansvaret for den fortsatte restaureringen. Medlemmer av kystlaget deltok i arbeidet etter anledning og kompetanse. Fra 2006 ligger hun igjen på vann - med nytt dekk.

Dagmar Los (losskøyte, 1900)
Egennavn Dagmar
Båttype Skøyte
Lengde 36 fot
Største bredde 4,5 m (14,8 fot)
Dyptgående 1,8 m
Byggeår 1900
Båtbygger Nils Eriksen
Framdriftsmidler Seil, Motor
Motortype Motor: 31hk Sole diesel 1999 mod.
Seiltype Gaffelrigg  med storseil, fokk, klyver og toppseil
Seilareal 95 kvm
Kommune Kristiansand kommune
Lagstilhørighet Bragdøya kystlag
Nåværende eier Bragdøya kystlag og Kristiansand kommune
X