Grønningen fyr

Litt historie

Fyrdirektøren uttalte i et skriv av 10. juni 1876 at forbedringen som var gjort på Odderøya fyr ikke var tilstrekkelig for betryggende innseiling til Christiansand. Fyr på Grønningen ble foreslått. Bevilging ble gitt på budsjettet for 1877/78. Den 1. september 1878 lyste Grønningen fyr for første gang.

Grønningen fyr leder fortsatt sjøfarende trygt inn Østergapet til Kristiansand. Fyret er et ledfyr (innseilingsfyr) med lyskarakter Fl(2)10s - 2 blink hvert 10.sekund. Seiler du i hvit sektor er du trygg, mens du i rød og grønn sektor kan støte på urent farvann.

I mer enn hundre år var fyret bemannet. Stasjonen ble drevet som familiestasjon, og på det meste bodde 5 voksne og 11 barn på den lille blankskurte holmen. Barna gikk på skole på Randøya, men når barneflokken var stor ble det ansatt guvernante som drev skole på fyret. Senere ble stasjonen drevet som turnusstasjon. På 1960-tallet var fyrstasjonen bemannet med fyrmester, to betjenter og reserveassistent som vikar 6 måneder i året.

I 1980 ble fyrstajonen automatisert og avbemannet, og en ny epoke i fyrets historie ble innledet. Året etter ble det inngått en avtale mellom Kystverket og Agder Kystlag. Kystlaget fikk disponere fyret mot å holde det vedlike. Avtalen ble i 1987 overtatt av Bragdøya Kystlag, som åpnet fyret for besøk og overnatting om sommeren med medlemmer fra kystlaget som vertskap. Vår og høst blir fyret brukt til foreningsvirksomhet og utleie. Fyrstasjonen ble fredet i 1996.

Grønningen fyr var et av de aller første fyrene med ny bruk etter automatisering og avbemanning. I dag er mange av Norges fyr åpne for besøk og overnatting, i Agder finnes det 10 fyr med overnattingstilbud. Norge har til sammen hatt rundt 215 bemannede fyrstasjoner opp gjennom historien. Av disse er 83 fredet i dag.

Informasjon for gjester

På Grønningen sitter du virkelig med ”tean i tanga”. På den blankskurte holmen med himmel og hav på alle kanter lever man i nær kontakt med naturen. Fyret har totalt fem bygninger – fyrbygning fra 1878, assistentbolig fra 1919, uthus og to naust. Bygningene ligger tett, noe som gjør det lett å finne en lun plass for vinden. Standarden på fyret er enkel, men hele fyret er nyoppusset innvendig.

Fyrstasjonen er også fredet, noe man må ha i tankene når man besøker fyret.

På fyret finner du:

 • 30 senger fordelt på 8-9 rom. Ekstra madrasser.
 • Fullt utstyrte kjøkken og oppholdsrom i assistentbolig og naust.
 • Utegriller og utemøbler.
 • Ikke strøm. Ikke dusj. Utedo.
 • Gjester må ta med putetrekk, sovepose og mat. Lommelykt kan være nyttig.
 • Ro/seilsjekte og fiskeredskaper til utlån.
 • Greie bademuligheter, men ingen strand.
 • Vertskap i skolens sommerferie. Telefon 951 02 523.
 • Bestilling i skoleferien ikke nødvendig. Plass kan reserveres en uke før besøk.
 • Leie vår/høst. Send mail til saltebua@bragdoya.no
 • Avbestilling innen 2 uker før oppholdet gir full refusjon. Avbestilling etter dette refunderes ikke. Med mindre det er force majeure.

Skal du til Grønningen må du i utgangspunktet ankomme med egen båt eller ordne skyss selv. Trenger du skyss i sommersesongen kan du ringe vertskapet for å forhøre deg om muligheter. Grønningen ligger utsatt til og havna har aldri vært god. Mindre båter er best egnet. Båter som stikker dypere enn en 1,2 m kommer ikke inn til brygga. Vertskapet gir opplysninger om vind og sjø, og hjelper med sikker fortøyning.

Fyrstasjonen ligger i Terneholmen og Grønningen naturvernområde. Området er sjøfuglreservat, noe som medfører forbud mot all ferdsel øst for bygningene på fyret i perioden 15. april til 15. juli.

Priser:

Utenom vertskapssesongen:
Dag-/kveldsarrangement: 1500,-
Hele fyret: kr 250,- per pers per døgn. Minimum 3000,- maksimum 5000,-
Skole/barnegrupper fra kr 1000,-

I vertskapssesongen (uke 26 - 33): 
Per pers kr 250,- per natt
Medlem kr 200,- per natt
Barn halv pris

Se video fra dugnadsgjengen på Grønningen fyr

Fotograf og journalist: Sveinung Uddu Ystad

X